Alexandra Buchanan Architecture

Marcus Beach House

A contemporary alteration and addition to an existing beachside home with a convoluted plan arrangement.

Marcus Beach House is a contemporary alteration and addition to an existing beachside home with a convoluted plan arrangement. The brief was to provide privacy to the street frontage whilst creating an expansive open plan living space that connected these areas to front and rear gardens.

The existing living spaces are retained, maintaining close attention to the seamless experience of indoor/ outdoor living. Retaining the bones of the existing building, dark and under-utilised spaces now make way to open, warm, and engaging volumes. The dormitory extension to the side of the house provides for the family’s private spaces/ sleeping quarters that are separated through a subtle shift of axis.

Working predominantly with the form of the existing home, the design of the new extension is clearly defined, separating both existing and new through a well-defined axis on the site that creates direction and clarity to the two halves of the house. The entrance lies at the centre of the axis, acting as a bridge between the old and new / public and private and creating a gradient of separation & a large picture window to the garden creating a sense of space and light previously lacking.

The materiality of the build is a minimalist but tasteful palette of white and light timbers playing with a  Colonial palette and beach vibes. The addition of white vj’s internally is intended to create texture whilst fulfilling the client’s brief of more contemporary addition. Ultimately, the materiality of what Is old and new is manifestly clear whilst allowing for a quiet harmonious dialogue between the two.

 

 

Project details

The brief was to provide privacy to the street frontage whilst creating an expansive open plan living space that connected these areas to front and rear gardens.

Reimagining the cottage

The existing 1990's brick beachside cottage presents a modest single storey façade to the street with a somewhat convoluted warren of rooms to the rear. In re-planning the footprint of the house we wanted to make best use of the retained existing building whilst giving it a contemporary re-fresh. New openings and a simple paint treatment to existing brickwork works magic in lifting the dark, foreboding exterior of the cottage and re connecting its spaces to the garden.

Re imaging the plan

A key motivator of the brief was to rationalise the site and make a greater connection between the house and garden. A warren of cellular spaces to the rear have been removed in order to create a linear, dormitory wing that frames the garden and pool areas, unifying the previously segregated garden spaces. The resultant plan creates clear sightlines and integration between the main living spaces and front and rear gardens.

Related Projects

View all projects