Alexandra Buchanan Architecture

Oberon House

At our Oberon House, over the decades a series of ad-hoc lean-to extensions to the cottage have generated a dark and dysfunctional interior space disconnected from the outdoors.

Hawthorn East is home to many beautiful examples of Victorian era cottages and terraces. The typology proliferates the suburb and manifests a delightful and nostalgic neighbourhood character. However beautiful they are from the street, many of these houses are no longer suited to the lifestyles and living situations of modern Australians.

At our Oberon House, over the decades a series of ad-hoc lean-to extensions to the cottage have generated a dark and dysfunctional interior space disconnected from the outdoors. With stringent heritage overlays on the site, the brief was typical of many projects in the inner northern suburbs of Melbourne – retain the cottage and build new at the back, whilst maximizing space, light and connection to the outdoors on a narrow block.

With a restrained budget and narrow site, a simple and compact floor plan was critical, and the goal was never to cram as many bedrooms onto the site as possible. Instead, the emphasis was placed on creating a sequence of generous, light, open and connected living spaces. A new kitchen, dining, living space was added to the ground floor with the upper level reserved entirely for the master suite.

With the client being the sole occupier of the house, we were able to be playful with the levels of privacy between rooms. As a result, the upper floor is essentially one large, connected space, and the boundaries between the bedroom, bathroom and library spaces are blurred. An internal void also connects the upper level with the lounge room below.

Getting light into the long-elongated plan was a major strategy. Large sliding windows peel back walls on the north and south elevations, extending the spaces out and bringing in light. A long skylight above the kitchen does the same and helps to separate the old from new

 

 

Project details

With a restrained budget and narrow site, a simple and compact floor plan was critical, and the goal was never to cram as many bedrooms onto the site as possible.
Instead, the emphasis was placed on creating a sequence of generous, light, open and connected living spaces.
A new kitchen, dining, living space was added to the ground floor with the upper level reserved entirely for the master suite.

Reimagining the cottage

Hawthorn East is home to many beautiful examples of Victorian era cottages and terraces. The typology proliferates the suburb and manifests a delightful and nostalgic neighbourhood character. However beautiful they are from the street, many of these houses are no longer suited to the lifestyles and living situations of modern Australians.

Playing with planning

With the client being the sole occupier of the house, we were able to be playful with the levels of privacy between rooms. As a result, the upper floor is essentially one large, connected space, and the boundaries between the bedroom, bathroom and library spaces are blurred. An internal void also connects the upper level with the lounge room below.

Exploring Façade Options

We explored a number of rear façade options with our client. We wanted to strike the balance between privacy and an open, connection to outdoor entertaining spaces...

Related Projects

View all projects