Alexandra Buchanan Architecture

Highvale House

Wrapped in metal cladding, the house speaks to rural Australian vernacular and reads as a singular element, both sculptural and responsive to the local climate.

Highvale House sits amongst native gums on a sloping site. Perched on posts to disturb the land as little as possible, this raised position provides vistas through branches to the valley and hills beyond.

Wrapped in metal cladding, the house speaks to rural Australian vernacular and reads as a singular element, both sculptural and responsive to the local climate. The plan’s program borrows from traditional Japanese elements, marrying the clients’ cultural heritage with a kind of local regionalism. The program includes a Genkan, Engawa and Washitsu. The plan has a distinct separation between living and sleeping areas linked with a continuous corridor providing light and ventilation throughout. The living areas are characterised by a rich palette of stone and timber offering warmth and richness to the interior.
The generous glazed façade with high clerestory windows allows light deep into the width of the plan while providing opportunity to control daylight levels with floor to ceiling drapery offering a softness to the interior palette.

Project details

Highvale House sits amongst native gums on a sloping site. Perched on posts to disturb the land as little as possible

Crafting on site

The attention to detail and crafting of materials on site has been the absolute success of this project. The Div Build teams enjoyment of putting this house together is evident in the meticulous end result.

Taking Shape

What appears as a simple plan has taken our brilliant construction team careful crafting to ensure angles on site are perfect throughout to ensure they achieve the material alignments for the end result

Related Projects

View all projects