Alexandra Buchanan Architecture

Goodtown House

The Goodtown house is a beautifully crafted, texturally rich contemporary courtyard home in Rochedale

The Goodtown house is a beautifully crafted, texturally rich contemporary courtyard home in the sought-after suburb of Rochedale, 17km south- east of Brisbane.

The large 1900mplot situated on the corner of Goodtown street and Grieve road with large imposing neighbouring homes, presented a challenging design brief to the architects.

The introduction of a courtyard between the bedrooms and the living spaces was vital to allow the internal spaces to orientate inwards and find visual relief in the green spaces and view corridors framed by the building. The strip of garden between the building and Grieve Road was an important design consideration in allowing visual privacy and acoustic buffering from the roadway.

This sprawling single storey home sits gently on the site where subtle level changes navigate the landscape and the orientation.

Goodtown House presents large oversailing roof eaves to the north to create the essential shading over the clerestory windows below. The clerestory windows above the doors will encourage natural airflow and the ingress of soft light throughout the living areas.

The material palette is warm and diverse including charred timber, warm oak floors, steel, concrete and stone presented in a rich architectural composition. An interplay of levels, interconnected internal living spaces and the relationship to the exterior, creates a multi-faceted yet private living experience.

Project details

After seeing some of ABA's work we selected them to design our home and are extremely happy with the result.
Alex and her team delivered the brief perfectly. The ABA team were great to work with throughout the entire process workshopping some challenging requests and achieving a positive result without exception.

Concept Explorations

Sited on an exposed corner block in Rochedale, the Goodtown House sought to create a gradient of privacy for the residence wrapping open plan living, kitchen and dining spaces around an internal retreat and garden courtyard with direct links to both internal spaces and tiered outdoor entertaining and pool areas.

Conceptual Planning

A protected green corridor generated the siting of the proposed house whilst also creating a natural buffer to the street. Critical to the planning of the house was the concept of series of pavilions set within the landscape, allowing for daylight and controlled views from every space.

Design Development

A rich textural palette and the floating roof forms of a Usonian style Japanese pavilion house create a bold intervention on the leafy neighbourhood corner.

Related Projects

View all projects