Alexandra Buchanan Architecture

Bunratty House

This beautiful new family home is a stones throw from Brisbane's CBD set in 5 acres of rolling hillside

Bunratty is a beautiful new family home set against 5 acres of rolling hillside, within a stones throw of the Brisbane CBD, in the Western suburb of The Gap.

Texturally rich, and oriented with panoramic views to the Brisbane skyline, this long term family home is a contemporary beauty that allows hill rolling, garden playing and family entertaining. Tucked out of sight of the street, a meandering driveway opens up to be greeted by dynamic roof forms that follow the line of the hillside. Two halves of the building create a saddle where elevated living spaces straddle the landscape and take in vast panoramic views.

 

“Alex and Shane started by exploring our ideas and preferences via interviews, visits to the site and our current home, and through our collection of images on Pinterest. The brief incorporated a number of challenges including bushfire and environmental protection, a moderate slope to the land, maximising sustainability, good acoustics for a music room, and capitalising on views of the surrounding forest, suburb and city skyline. They met all of this with creativity, patience and humour.”

Bunratty Client David.

Project details

"Some stand out features ABA incorporated in our design include a floating roof, a green roof, infinity edge pool, and a cantilevered section." Client
"We have a beautiful modern house, perfect for the needs of our growing family. We feel ABA have done a great job for us, and would highly recommend them."

Conceptual Explorations

Resolving the relationship between 360 degree views, managing bushfire overlays and negotiating the steeply sloping easterly terrain on this spectacular West Brisbane site generated a dynamic 3 dimensional form with over sailing roof forms.

Collaborative Planning

The plan resolution for the Bunratty House was directly around prioritising views and creating a hierarchy of public & private spaces. Some 4 or 5 concept options were explored before the proposed plan hit the right balance

Catching the view of "The Gap"

When all the planning comes together on site framing the perfect view!

Related Projects

View all projects