Alexandra Buchanan Architecture

Jubilee House

The extension and renovation of this dwelling is a dialogue between new and old, landscape and architecture, light and heavy. Careful studies of the existing sun patterns on the old house defined the new punctuations in the form of the new extension

The extension and renovation of this dwelling is a dialogue between new and old, landscape and architecture, light and heavy. Careful studies of the existing sun patterns on the old house defined the new punctuations in the form of the new extension.

The quiet and calm colour palette allows the sunlight to explore these dichotomies. Shadows cast differently on the white painted brick verses the timber weatherboard, delineating old from new. The new masonry brickwork sits under the existing weatherboard house seemly lifting the traditional [cottage] giving it a lightness. Deep walls and arched recesses connect the dwelling with the landscape, supporting raised planter beds.

The programme of the house has been centred around a courtyard garden – allowing ventilation and natural light deep into the home. The garden and raised planter beds becomes a connection between the upper and lower levels while providing the separation of public from private – carefully curating the occupation of the young family home.

 

 

Project details

The extension and renovation of this dwelling is a dialogue between new and old, landscape and architecture, light and heavy. Careful studies of the existing sun patterns on the old house defined the new punctuations in the form of the new extension
The programme of the house has been centred around a courtyard garden – allowing ventilation and natural light deep into the home.

Related Projects

View all projects