6

Located in Melbourne’s bayside west, the Williamstown House is a sleek and contemporary addition to an existing victorian workers cottage.

As is so often the case, the proposal removes a 1980s extension, aiming to strip the building back to its “good bits” and preserve the heritage form.

Regardless of numerous planning constraints, the project is seen as an opportunity to create a striking, contemporary home that unites both the existing heritage context and its bold new insertion.

A small courtyard garden delineates the old from the new, addressed by the formality of a music room with baby grand piano – a focal point for the whole house and what is the master suite. Behind the courtyard open plan living spaces with kids bedrooms are tucked within a slender new two-storey extension within the garden.

The narrow block and proximity to neighbours demanded an inventive approach- one that carefully navigated setback and overshadowing requirements on the site. Formally articulated to minimise impacts on neighbouring properties, a gently curving wall extends the full length of the proposed house. A linear skylight separates the entire wall from the rest of the building and funnels light deep into the plan and negates overlooking of neighbouring gardens.

A series of voids penetrate through the first floor, allowing light to spill into the spaces below, and creating interesting connections between the two levels.
Designed for a family that entertains, the kitchen is located at the heart of the house. When additional space is required, full height steel sliding doors to can be opened up to each of the gardens, extending the living spaces and increasing the connection to the outdoors. The project is currently under construction.

STATUS:

ON SITE

LOCATION:

WILLIAMSTOWN. VICTORIA. AUSTRALIA

FLOOR AREA:

259 sqm

PHOTOGRAPHER:

DESIGN TEAM:

ENGINEERING – MAURICE FARRUGIA & ASSOCIATES PTY LTD

MATERIALS:

ALUMINIUM. MASONRY. TIMBER. GLASS