6

This bold contemporary home perches high above the Yarra River at North Warrandyte on a raised plateau nestled amongst dense native bushland.

Restricted access, treacherous topography and environmental and bushfire overlays were challenges overcome during the process to resolve a monumental form and ambitious structure. View corridors and solar orientation directly influenced the building’s position and arrangement.

Twin butterfly roofs were developed to enable sailing eaves to frame views of the tree canopy and sky and allow sunlight to illuminate interior spaces via high level glazing. A split form allows two ‘wings’ of the dwelling to be sited independently so that views, privacy and outdoor access can be enjoyed unimpeded.

Combining stone and timber with contemporary construction materials including glass and steel the dwelling takes its cues from the material character of the rocky and forested surrounds. Naturally finished stone walls bring tactility and warmth to the interior and allow the exterior of the building to gently recede into the bushland setting.

STATUS

COMPLETED EARLY 2015

LOCATION

NORTH WARRANDYTE. VICTORIA. AUSTRALIA

PHOTOGRAPHER

DEBRA MCFADZEAN, MARVELLE PHOTOGRAPHY

FLOOR AREA

249sqm

DESIGN TEAM:

HIVE ENGINEERING

NATHAN BURKETT LANDSCAPE DESIGN

www.nathanburkett.com.au

CONSTRUCTION TEAM

ECO EDGE HOMES

www.ecoedgehomes.com.au

MATERIALS

TIMBER. STEEL. STONE. MASONRY. GLASS

ABA_Warrandyte-House_Front entrance_1Col-2

ABARCH_WARRANDYTE-10-Col

ABA_Warrandyte-House_1Col-12

ABA_Warrandyte-House_1Col-14

ABA_Warrandyte-House_1Col-10

ABA_Warrandyte-House_1Col-5

ABA_Warrandyte-House_1Col-9

ABA_Warrandyte-House_Roof Terrace_1Col-3

ABA_Warrandyte-House_Bathroom_1Col-16

ABA_Warrandyte-House_Nursery_1Col-15

ABARCH_WARRANDYTE-11-Col

ABARCH_WARRANDYTE-17-Col

ABARCH_WARRANDYTE-18-Col

ABARCH_WARRANDYTE-20-Col

ABA_WARRANDYTE-MODEL

AlexBuchanan-Warrandyte-Plan1b

ABA_WARRANDYTE_PLAN-2_1Col

ABA_WARRANDYTE_PLAN-1_1Col

ABARCH_Warrandyte aa

ABA_WARRANDYTE-PROGRESS7_col

CLIENT REVIEW

 –

“A challenging project from the very beginning – planning restrictions, environmental overlays, wildfire overlays and more. Each challenge Alex and her team managed to overcome with critical and creative design thinking. It’s everything we could have dreamed of.”

 –

Mark O’Keeffe – North Warrandyte house