6

Our Toowong House is a bold new Warehouse form in Brisbane’s leafy  North western suburbs.

 

Far removed from its surrounding lattice-fronted Queenslander neighbours, the Toowong House is set against Mount Cootha’s north facing bushland slopes and strikes quite the silhouette against the gum trees.

The husband-and-wife owner / developer team approached ABA with a clear vision in masonry for their home, but with height constraints over the site they needed some creative thinking to make it a reality. 

The external form is simple and bold, whilst internally floor levels and double height volumes cleverly trapeze the steeply sloping site to follow the landscape, directed towards city views. A sunken lounge with feature fireplace and wrapping joinery looks out to the pool, breaking the external envelope as it looks across built-in planters, softening the brickwork.

Brickwork breezeways further break the solidity of the exterior which will ultimately be claimed by climbing vines as the landscape matures. 

 

STATUS

COMPLETE 2018

LOCATION

TOOWONG. BRISBANE. AUSTRALIA

PHOTOGRAPHER

TBC

FLOOR AREA

400sqm

DESIGN TEAM:

ENGINEERING – NCE

CONSTRUCTION TEAM

SMART CAPITAL PROPERTY & DEVELOPMENT

MATERIALS

BRICK. BLOCK. TIMBER. GLASS