A spectacular hilltop retreat, this pavilion-style house on a bushfire site is completely off the grid.

Conceptualised as a relaxing retreat for family and friends, the series of pavilions can be opened or closed off depending on the space needed.

By dissolving indoor/outdoor boundaries, the home sits beautifully within the landscape. Terrain wraps around and through the house, maximising views, ventilation and passive environmental design features. Facade treatments, orientation, a Bushfire Attack Rating of BAL29 and a requirement to be off-grid have played a fundamental role in generating the design concept and materiality of the house.

A central circulation axis acts as a passive ventilation stack with solar chimneys along its length maintaining a comfortable internal temperature year round. Rammed earth walls – using earth from the site itself – create a heat/cool sink and a natural fire retardant – an essential feature for this bushfire site. The walls are also a visually stunning centrepiece to the house.

STATUS

DUE TO START ON SITE 2017

LOCATION

POTTSVILLE. CUDGERA CREEK. NORTHERN NSW. AUSTRALIA

FLOOR AREA

450sqm

DESIGN TEAM

APEX PLANNING CONSULTANTS

BOYD BAY ENVIRONMENTAL

SPROUT STUDIO LANDSCAPE DESIGN

CONSTRUCTION TEAM

TBC

MATERIALS

TIMBER. CORE TEN STEEL. RAMMED EARTH. GLASS

ABA_CUDGERA CREEK 03 copy

ABA_CUDGERA-CREEK05_col

AlexBuchanan-Pottsville-View2

ABA_SKETCH04_B&W_col

 

ABA_CUDGERA-SKETCH03_B&W_col