6

This 1970s house is located in a quiet equestrian patch of Nerang on the Gold Coast. The brief was to transform it into a contemporary and comfortable five-bedroom family home.

The existing house presents an unapologetic and dated façade to the street and turns its back on the serene bushland to the rear garden – essentially, it was a box without any connection to its context or the potential daylight, ventilation and views.

internally the house retained its original decor within an expansive yet confused double storey arrangement. The long, low ceilings created and introverted, oppressive and claustrophobic interior.

We were approached to update and make sense of the spaces within the existing house and to transform the appeal of the exterior, creating new connections to the context and to design in a way that enabled the owner-builders to manage the alterations and additions themselves on a tight budget.

The result is transforming this tired old house and the client’s enjoyment of it beyond all expectation.

STATUS

CURRENTLY ON SITE

LOCATION

NERANG. GOLD COAST.  AUSTRALIA

FLOOR AREA

364sqm

CONSTRUCTION TEAM

OWNER BUILDER

MATERIALS

TIMBER. MASONRY. GLASS

ABA_NERANG_EXT1_hero

ABA_NERANG_EXT2_col

ABA_NERANG_INT_col

ABARCH_NERANG_011Col

ABARCH_NERANG_021Col